Baltic 116 DORYAN

Objekt

Baltic Yacht – Baltic 116 Doryan

Uppgift

Kunden till Baltic Yachts önskade att få segelbåten i samma färg som den unika sportbilen Alfa Romeo 8 C Competizione som endast tillverkats i ett 100-tal exemplar. Vårt jobb var att ta fram en färg så likadan som möjligt till segelbåten.

Färg och utförande

Bilens färg var Rosso Competizione, en färg som egentligen bara var ämnad för bilar och väldigt svår att måla på ett båtskrov. I samarbete med Dupont tog vi fram ett recept på en matchande kulör, men som även den var mycket svårsprutad på annat än bilar och mindre ytor. Den nya färgen hade namnet Rouge Flamme.

Vi hade nu två kulörer som till synes var nästan identiska. Vi provmålade de båda kulörerna på paneler, och ägaren av segelbåten beslutade sig för Rouge Flamme.

Tillsammans med Duponts tekniska information och skolare testade vi hur skikten skulle målas för bästa resultat. Franks tanke om flera skikt visade sig ge det bästa resultatet.  Efter godkännande av projektansvarige och båt designern ytbehandlades segelbåten och målades med två varv röd metallic, fyra tunna skikt klarlack med röda pigment i, och slutligen två varv klarlack.

Med så många applicerade lager hade ytan blivit väldigt grov. För att få ett perfekt slutresultat mattade vi därför ner lacken och sprutade två nya lager klarlack

Slutresultat

Resultatet blev en 35,5m lång segelyacht med en tidlös och elegant stil, och med en färg som ingen annan båt i världen har.